About דמנציה סופנית

השאלות שמלוות את השלב האחרון של הטיפול הפליאטיבי עם ד"ר טל פרגר מומחית ברפואה פליאטיבית ומשפחה

חשוב לציין שההתמודדות עם ירידה קוגניטיבית במקביל לפגיעה בתפקודי תנועה יוצרת עומס יוצא דופן על בני המשפחה המטפלים. אין הכרח להתמודד עם ה"חזית הכפולה" הזאת לבד.

היא נגרמת מהצטברות של גופיפי חלבון במוח, הפוגעים באיזון הכימי – וכתוצאה מכך – לבעיות בתפקוד. מאפייניה הבולטים הם: הזיות, תנודתיות משמעותית בתפקודי חשיבה כמו ריכוז או זיכרון, והפרעות תנועה פרקינסוניות. 

בשונה ממחלות דמנציה אחרות, בהן הפגיעה המוחית יכול להתבטא יותר בהקשרים של שינויי התנהגות ואישיות, באלצהיימר, חלק משמעותי ומאוד נראה לעין של הפגיעה הוא בזיכרון, ראשית לטווח קצר ואז לטווח בינוני וארוך, לכן אנשים רבים מקשרים חולי אלצהיימר למצבי שכחה קיצוניים.

לא נכון – ישנו מגוון רכב של דרכים להקל על השינויים המשמעותיים בחיי החולים הדמנטיים, כשהכוונה היא הן לטיפולים תרופתיים והן לטכניקות טיפול שלא מבוססות על תרופות. כך לדוגמה לשינויים הקיצוניים במצבי הרוח, לדיכאון ולכל ההפרעות הפסיכיאטריות הנלוות למחלה, here ישנם פתרונות תרופתיים.

ההתדרדרות התפקודית והקוגניטיבית של חולה אלצהיימר היא הדרגתית, איטית יחסית וכוללת כמה שלבים מוגדרים של המחלה. מקובל לחלק את שלבי המחלה לשלושה שלבים מרכזיים: שלב מוקדם-התחלתי, שלב ביניים שהולך ומחמיר ומצב מתקדם שהוא לא אחת סיעודי ומוגדר גם כמצב אלצהיימר סופני.

הטיפול התומך בבית, מספק לחולה ולבני המשפחה את כל המעטפת הטיפולית:

דמנציה עם גופיפי לואי – שילוב של תסמיני אלצהיימר ופרקינסון

כיצד בוחרים בין מטפל סיעודי ביתי לבין מעבר לחיים בבית אבות?

כאשר למשפחה יש חשד לאלצהיימר או דמנציה, פונים לרופא המשפחה והוא מפנה הלאה לפגישה ובדיקות אצל נוירולוג, רצוי כזה המתמחה בתחום ספציפי זה. הבדיקה הראשונית כולל בחינת תפקוד יכולות קוגניטיביות מגוונות ומענה על שאלון אבחוני מוגדר.

חשוב אם כן להבין את מהלך השיטיון המתקדם. חשוב להבין כי מדובר במחלה סופנית, בדומה למחלות אחרות. חשוב להבין כי יש סימנים שמבשרים את בוא המוות, וכי טיפול נמרץ בסימנים אלה אינו מרפא, ולעתים אף גורם לסבל מיותר. ידיעה שכזו תקל מאוד על קבלת החלטות ועל טיפול.

משחייה ועד תשבצים: החשיבות של פעילות ספורטיבית וקוגניטיבית בעיכוב ומניעת דמנציה

במקום בית חולים: מתי ובאילו מצבים ישקול רופא המשפחה אשפוז בית אקוטי

בניגוד לאלצהיימר ולדמנציה עם גופיפי לואי, דמנציה וסקולרית מתפתחת בהשפעת הגורם התורשתי ובעיקר בשל מחלות לב וכלי דם על רקע אורח חיים לא בריא הכולל: עישון, תזונה עשירה בסוכרים ושומנים והעדר פעילות גופנית.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *